از نصب تا نظارت؛ روایتی از دستگاههای آبیاری بارانی سنترپیوت اراضی خداآفرین
بررسی روند توسعه اقتصادی نقاط مختلف جهان در دوره های زمانی مختلف حاکی از آن است که کشورهای توسعه یافته توانسته اند با تامین امنیتی پایدار و استفاده بهینه از ظرفیتهای اقتصادی مسیر رشد، توسعه و بهبود سایر شاخصهای توسعهیافتگی را به طور همزمان دنبال کنند.
میلاد طباطبائیهاشمی – مدیر بخش آب و خاک و آبخیزداری شرکت جهاد سبز؛ سیر تاریخی توسعه اقتصادی کشورها نشان میدهد که عمده کشورهای توسعه یافته دنیای امروز، کشاورزی را به عنوان بخش زیربنایی توسعه اقتصادی خود انتخاب کرده و با استفاده از ظرفیتهای فراوان این بخش توانستهاند علاوه بر تامین نهادههای مناسب برای شکوفایی در این بخش، به توسعه سایر بخشها نیز دست یابند. از طرفی امنیت پایدار از شاخصه های مهم ثبات در رسیدن به توسعه و شکوفایی در زمینه های مختلف بوده که در بخش اقتصادی، محرومیت زدایی، ایجاد اشتغال و توانمند سازی مردم نقش بسزایی در تامین آن دارند.
بنابراین در راستای این اهداف مهم و با موافقت مقام معظم رهبری، طرح شبکه های فرعی آبیاری متناظر با شبکه های اصلی رودخانه های غرب و شمال غرب کشور به وسیله ریاست محترم جمهوری وقت پیشنهاد و پس از پیگیری های به عمل آمده و مصوبات شورای عالی امنیت ملی و مصوبه مرداد ماه ۱۳۹۳ هیات محترم دولت یازدهم، به وزارت محترم جهاد کشاورزی ابلاغ شد.
مساحت این طرح بر اساس آخرین ابلاغ سازمان برنامه و بودجه، حدود ۲۲۷ هزار هکتار می باشد و اعتباری معادل ۵۰ هزار میلیارد ریال توسط این سازمان به وزارت جهاد کشاورزی تخصیص داده شده است تا پس از بازنگری مطالعات و تغییر روش آبیاری از ثقلی به سامانه های نوین (سنترپیوت، کلاسیک ثابت و آبیاری قطره ای)، عملیات اجرایی طرح از ابتدای سال ۱۳۹۴ آغاز شود.
وزارت محترم جهاد کشاورزی در سال ۱۳۹۶ با برگزاری مناقصات متعدد اقدام به واگذاری اجرای پروژه های طرح از جمله ۶ مناقصه برای تامین، نصب و نظارت بر بهره برداری از دستگاه های آبیاری بارانی سنترپیوت اراضی خداآفرین نمود که شرکت جهاد سبز در ناحیه عمرانی دوم خداآفرین واحدهای ۱و۶ – ۴و۵ به عنوان برنده دو مناقصه اعلام شد و بدین ترتیب این شرکت تامین ، حمل ، نصب، راه اندازی و نظارت بر بهره برداری ۳۳۵ دستگاه آبیاری سنترپیوت با مساحت بالغ بر ۳۷۵۱ هکتار را بر عهده گرفت.
شرکت جهاد سبز پس از عقد قرارداد با وزارت محترم جهاد کشاورزی اقدام به خریداری دستگاه ها با مشخصات فنی و ابعاد مورد تائید کارفرما نمود و از اواخر سال ۱۳۹۶ تا اواسط ۱۳۹۷ کلیه ۳۳۵ دستگاه آبیاری سنترپیوت به کشور حمل و در کارگاه شرکت جهاد سبز در خداآفرین استان اردبیل تخلیه و باراندازی شد.
بنا به صلاحدید کارفرمای محترم عملیات نصب دستگاههای آبیاری سنترپیوت خداآفرین تا کنون طی دو مرحله ابلاغ شده و در حال حاضر عملیات نصب در حال انجام است و تا کنون از تعداد کل ۳۳۵ دستگاه در مجموع قراردادها، بالغ بر ۱۹۵ دستگاه نصب شده است.
شرکت جهاد سبز انجام این عملیات را بوسیله تیم های متعدد اجرایی و با بهره گیری از ماشین آلات سنگین و نیمه سنگین اجرایی نموده که این امر سبب ایجاد فرصت های شغلی متعدد به صورت مستقیم و غیر مستقیم در منطقه و همچنین توانمند سازی جوامع محلی شده است.
این شرکت با بهره گیری از نیروی های جوان مختصص و فعال در کنار مدیران با سابقه و اجرایی خود و همچنین مدیریت جهادی توانسته است گام مهمی در پیشرفت صنعت کشاورزی، تامین امنیت غذایی و توسعه اقتصادی بردارد و این ظرفیت را دارد تا در پروژه های بزرگ ملی و فرا ملی برگ زرینی در دفتر افتخارات خود به ثبت برساند.